0%

Hjälp, jag har feber!

Posted By: EleonorAmora On:


För det första är feber kroppens eget försvar, och en hög feber är inte per automatik farlig. Tvärtom brukar man säga att om kroppen lyckas få upp en hög temp (40-41 grader) så visar det på ett bra immunförsvar som orkar skicka upp temperaturen så pass högt att den snabbt hanterar virus och bakterier. Är man orolig ringer man dock alltid 1177.

Mina små har lärt mig att de får upp febern till 41,5 under ungefär en timme på natten, och sedan går den ner igen och lägger sig kring 40 för att landa kring 38 i en dag eller två. De brukar nämligen bara ha feber 1-2 dagar de enstaka gånger de är sjuka 1-2 ggr/år. Och ja, såklart har jag också varit orolig, men man lär sig med varje barn.

Det man nämligen vet är att om man direkt börjar sätta in febernedsättande om man tycker det är jobbigt med feber så får man dras med febern längre. Bättre att den åker upp högt en kort stund än att gå med lägre feber en längre stund tycker jag, men man väljer själv. Jag brukar avvakta så länge jag känner att det funkar, och om barnet är piggt och inte har så påverkat allmäntillstånd. Går febern upp på natten så håller jag mig vaken och tempar ibland samt sover med fönstret öppet om det är kyligt ute. Isglass eller glass överhuvudtaget – eller varför inte kall smoothie – hjälper kroppen att kyla ned inifrån. I min familj får man äta glass så mycket man vill om man har feber. 🙂

Men om man då verkligen vill få ned febern och inte vill använda paracetamol eller ibuprofen, som vi ju vet har mängder med biverkningar?

De grundläggande husmorstipsen är ju att ha varma ullstrumpor och fönstret öppet, så att kroppen kyls ned naturligt, men man kan också göra citronomslag eller citronfotbad, där man alltså använder en ekologisk citron som man skär i skivor och lägger i vattnet. Småbarn brukar vilja sitta i detta och plaska, och det går såklart jättebra, det gör ju inget om de smakar på citronen heller. För oss större blir det fotbad! Det går också att använda eterisk citronolja, och det enda man får hålla koll på är att de (eller vi) inte gnuggar sig i ögonen med oljan på fingrarna.

Använder man den eteriska oljan så blanda gärna det i någon form av bärolja som t ex ekologisk rapsolja innan du häller i det i vattnet, och det räcker med ett fåtal droppar. Jag brukar även tvätta av noga efter att jag använt dessa oljor, då man kan tycka att de kliar lite om de får ligga på direkt mot huden – detta gäller även när jag använder ren citron, som kan kännas lite stark.

Omslagen går ut på att man använder någon form av tyg som man blöter i vatten där man antingen tryckt ut citron i eller droppat eterisk olja i, och lägger dessa kring underbenen och kanske lägger ylle eller något liknande ovanpå. Anledningen till att jag skriver lite diffust om detta är för att ”man tager vad man haver” och att använda ett vanligt tyg istället för linne får ju bli en lösning det också, eller hur? Ofta märks det ganska snabbt efter att man använt detta att febern går ner ungefär 1 grad och det brukar ju räcka om man tyckt att det varit väldigt jobbigt innan.

Ett annat bra sätt är att använda eterisk olja av pepparmynta och ta lite på pannan eller längs ryggrad – man ska använda det försiktigt, och inte på för små barn. Det svalkar dessutom väldigt skönt och är även bra om man har huvudvärk. Tänk även där på att inte få det i ögonen eller smörja på för nära ögonen, då man kan bli tårögd och svidig.

Oljorna kan du köpa här!

Ferrum phos, Belladonna eller Arnica är homeopatmedel som också brukar funka bra på feber, och det kan man köpa hos olika homeopater eller på nätet. Medlemmarna i Medvetna Trossamfundet har t ex rabatt hos www.dcg.se. Homeopatmedel är en frekvensmedicin och ska inte förväxlas med örtmedicin. Den vanliga dosen som används är ofta D30, och man brukar ta ungefär 5 små sockerpiller som får smälta under tungan, vilket även barn tycker är gott. Råkar det bli fler är det inte avgörande – doserna räknas i antalet tillfällen och man kan aldrig överdosera homeopatmedel. Är det väldigt små barn så har jag löst upp det i lite vatten innan. Funkar såklart även på vuxna!

(Hade jag varit en klassisk homeopat hade jag gjort en anamnes innan jag sagt vilket homeopatmedel man ska använda, men nu är jag inte det utan får säga ”använd din intuition” vilket såklart funkar lika bra många gånger! Och, enligt mig så går det jättebra att prova sig fram. Vill man lära sig mer om homeopatiska medel så tycker jag att Stefan Whilde har många bra böcker i lämpliga format att börja med! Kolla här t ex!)

Lycka till!

Uppdaterat:
Coronavirus: Homeopathy effective in prevention of virus infections, says AYUSH ministry

 

DISCLAIMER

Eleonor Amora behandlar inga sjukdomar utan endast det som hon ser som grundorsaker till sjukdomar, oavsett om det rör cellminnen, tidigare liv eller annat.

Hon behandlar inte cancer, allmänfarliga sjukdomar eller livshotande tillstånd enligt de lagar och förordningar som finns i Sverige för alternativterapeuter. Hon kan dock ge healing för allmänt välbefinnande för sådana tillstånd eller själsläkning.

Eleonor Amora hävdar inte att hon kan bota någon, då hela hennes syn på livet handlar om att människor läker sig själva. Hon är således bara en kanal för att individen ska läka sig själv.

Allt som står på denna hemsida och som rör anmälningspliktiga eller allmänfarligt stämplade sjukdomar är inte något som Eleonor Amora skriver i sin profession utan endast allmänna tankar som privatperson, och skall således aldrig tolkas som råd till allmänheten eller klienter, eftersom det enligt Sveriges lag bara är sjukavården som får ge råd i frågor som dessa, hur overksamma eller farliga deras råd än må vara.

Väljer någon att köpa några eteriska oljor ur shopen så säljs de endast för att användas som doftspridare, och eventuella vitaminer och liknande som självständiga människor väljer att införskaffa säljs endast för allmänt välbefinnande eller symptomlindring. Köper någon dessa för annat syfte och råkar någon bli frisk av dessa så är det helt fristående, och har såklart inget med Eleonor Amora att göra. De som använder hälsofrämjande naturmedel har såklart bara tur att de håller sig friska eller inte blir lika hårt drabbade som de som använder sig av Läkemedelsverkets och pHARMAs rekommendationer.

Vid oro för din psykiska eller fysiska hälsa bör du alltid kontakta din vårdcentral. Konsultationer hos Eleonor Amora kan aldrig tas som alternativ till detta. Ha alltid kontakt med din läkare innan och efter du följer eventuella rekommendationer.

Terapeuter får inte behandla barn under 8 år i Sverige. Session som inkluderar barn innebär endast vägledning för föräldrarna.


Play Cover Track Title
Track Authors