0%

Gårdens hästar

Hästar har alltid varit en del av mitt liv, då jag som 5-åring fick min första ponny som hette Goliath; en tjurig och vansinnigt söt liten musblack shetlandsponnyhingst.

Min släkt har i alla tider haft hästavel, och både mina föräldrar, morfar samt farfar var hingsthållare under någon period i sina liv. Under åren har jag hunnit ha ett flertal ponnyer och hästar, och jag har tävlat en hel del i hoppning där jag var mest framgångsrik under ponnytiden, för att i vuxen ålder i stort sett ha tappat intresset för själva tävlingarna.

Från vänster Friars Ave Maria – Friars After All – Tynyfid Carwyn – Friars Gift of Gold med nosen som sticker fram på Royal Highness.
Några av de hästar jag tvingades avyttra vid min skilsmässa 2006.

Efter Helvetesåren 2002-2006 där jag sedan tvingades att sälja alla mina hästar för att överleva, förutom de två som blev stulna av fodervärden, så låg hästintresset på is ett tag, genom ren överlevnadsmekanism.

Det var så stora sår som behövde läkas, eftersom det var en hel livsdröm som gick i tusen bitar samtidigt som min egen kropp och själ slitits itu. Inte bara genom att människor orsakat detta, utan för att de löften jag gett till mina djur om bra liv inte gått att hålla. Både jag och djuren hade fått utstå massor under de åren, och jag åt tunga mediciner för att ens kunna existera. Läs gärna ”Från utbränd till utsänd och hem igen” (ur boken Hälsa och Folkbildning, del 3) och om Helvetesåren i bloggen; denna berättelse om mitt liv kommer även i bokform, för att fler ska förstå hur misshandlade kvinnor ofta tvingas att stanna kvar i våldsrelationer för att de inte kan lämna djuren kvar, som ofta dödas eller skadas. För er som vet någon som är i den livssituationen nu, så rekommenderar jag att ni kontaktar VOOV – Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta.

På morgnarna så vaknade jag av att det var lösa tandbitar i munnen för att jag bitit ihop tänderna så hårt, och på nätterna tordes jag inte ta av mig linserna beroende på vilket humör han skulle vara på, för att jag skulle kunna fly och springa – vilket också blev verklighet. Det var verkligen Helvetet på jorden.. Men jag lyckades vända livet och komma tillbaka efter skilsmässan då jag hösten 2006 lämnade min fd man. Det är dock en annan historia, och kommer på en annan plats.

Steg efter steg började jag dock närma mig hästområdet igen, och vi hade 2012 den oändliga lyckan att få köpa tillbaka Friars Gift of Gold som vi sedan hade ända till hennes död 2017, vilket i obduktionen visade sig vara en tumör på tarmen som spruckit. Jag satt med henne ända till hon somnade in i vår hage här hemma, 20 år gammal, då hon blev så akut sjuk att inte ens veterinären hann fram. Med tårar rinnandes gav jag henne healing och sade att det var OK att hon släppte taget, och att vi skulle älska henne för evigt. Hon är nu begraven i vår hage.

 

Friars Gift of Gold under hennes sista sommar – så djupt älskad!

Med henne läktes en stor bit av mitt hjärta som var så otroligt sargat för att livet under Helvetesåren tagit sådana enorma själsbitar av mig.

Hästar har alltid varit en enormt stor del av mitt liv, och de talar till min själ som inga andra gör..  Mina djur har alltid varit min prioritet, vilket gör att det känts enormt skönt att vi nu har ett gott samarbete med Länsstyrelsen och Jordbruksverket eftersom vi har SE-nummer då vi haft lantbruksdjur (kor och fjäderfän). Detta innebär att djurskyddet har frekventa kontroller, och vi har fått väldigt fina lovord om djuren och deras boende.

 


För att kunna läsa rapporten i full storlek, läs här: Kontrollrapport djurskyddsinspektion 2019

 

Sist sade djurskyddsinspektören att det var den mest fantastiska ligghall och de finaste hästar hon sett under de 10 år hon varit inspektör, och det glädjer oss alla i familjen oerhört, då vi jobbar så hårt för att djuren ska ha det bra!

På gården bor nu dessa vackra själar tillsammans med oss med olika slags uppgifter beroende alltifrån terapihästar till healing och djurkommunikation samt träning eller avel.

Margharita Falkenhorst Z

Sto född 2017

Imp Tyskland, registrerad i Zangersheide, tyskt varmblod (halvblod)
Cremello med vita tecken

e. Milky Way GF
ee. Mascarpone (- Morgengold)
ue. Win the Gold GF
uee. White Magic (- Weltmeyer)

 

Hon är svagt linjeavlad på sin farfars sida där de kombinerat den kända trakehnerlinjen MARDUK som är känd för hästar med stor körbarhet och dressyrtalang, med Morgengold I som varit en topplistad hopphingst på Irland. På farmoderns sida hittar vi PHILIPPO, som har vunnit till S-nivå (4: e) i dressyr där de även där kombinerat övervägande hoppblod. Utöver dessa finner vi FERDINAND kombinerad med kända fäder som DOMSPATZ och GRANDE.

Farfar MASCARPONE har även angloarabiskt påbrå vilket visar sig i avkommornas stolta och vackra utseende. Han gav många premiumföl.

Morfar Win the Gold är efter WHITE MAGICK som var den store vinnaren i sitt hingsttest och som bär WELTMEYER och BOLERO HIGH CARAT-dressyrblodet  Fadern till Win the Golds mor Los Alamos var känd för sina rörelser och reservmästare för Holsteiner Approval 1990, och har hittills producerat ett antal hopphästar på hög nivå.  Längre tillbaka hittar vi imponerande tävlingsblod via den hannoveriska Perseus, sonen till den legendariska Perser xx.

 

Morfar Win the Gold

 

 

 

Tesla Falkenhorst Z

 

Sto född 2018

Imp Tyskland, registrerad i Zangersheide, tyskt varmblod (halvblod)
Homozygot svartskäck

e. Talisman GF
ee. Taarlon (Taarlo – Rigoletto)
eue. Morgengold II (Malteser Gold – Marduc)
ue. Sempatico M (Semper – Sandro)
uu. Simsalabim GF
uue. Sinclair B (Sambuco B)

 

Farfar TARLOON var elithingst i Slovakien och såldes senare till USA. Han lyckades fram till M-hoppning. Hans far TAARLO är en son till den enastående Ramzes AA-avkomman RIGOLETTO, som har levererat många bra hopphästar till internationella standarder.

Farmorsmor Wembley’s döttrar Panachee och Pandora levererade var och en en licensierad son i MASCARPONE GF (efter Mega Star) och Mega Star (efter MORGENGOLD I). Hannoveranaren FUCHS GARNET (efter Grande-Duellant) bidrar till ytterligare prestationsgener.

Morfar SEMPATICOs uppfödning är oklanderlig; som föl blev Sempatico  ”Bundeschampionat” National Champion ZfDP. Han är efter den Oldenburg-godkända pinto-hingsten SEMPER, som är efter SANDRO, Holsteiner-hingsten som också gett Sandro Hits, Sandros Song och har totalt 36 godkända söner. Sempers mor IMAGO är en elitprioriterad KWPN-hoppare, efter SAMBER som är världens mest inflytelserika och framgångsrika pintofärgade varmblod genom tiderna. Sempaticos mödernelinje är också imponerande, VPrSt INDIAN DREAM är en Verband Premium-hopphäst som är efter den holländska hingstens ICO, som är efter den Kuer Preferent-rankade trakehnerhingsten MARCO POLO.

Mormor Simsalabim GF har gett tre godkända hingstar: MULTICOLOR I GF, MULTICOLOR II GF och MILO GF samt många premiumföl.

SAMBUCO var en av de mest populära skäckhingstarna i Tyskland och är i sin tur en framgångsrik son i hoppning och dressyr i Nederländerna till svårklass hoppförärvaren SAMBER. Hans mor LIVANA var även hon framgångsrik i tävlingar, liksom hennes far LOPEZ som vann svår klass.

 

 

Pappa:

Morfar:

 

Tesla är helsyster till Traumprinz GF från Gestuet Falkenhorst som exporterades till Nya Zeeland och som är godkänd hingst där.

Traumprinz GF:

Lustoords Sophia

Sto född 2008

Imp Holland, welsh mountain
Palomino med vita tecken

e. Bryn storm
ee. Ableton Flame (- Synod Scamp)
eu. Bryn Cassius (- Bengad Snapdragon)
ue. Vechtzichts Harmony (- Vechtzicht’s Lightfeet- Twyford Pepper)

Hennes stamtavla kombinerar hos hennes farfar gamla linjer som Revel och Coed Coch och genom sin morfar Twyford och Springbourne.

Morfar Vecthzichts Harmony har fått legendstatus i Holland för att ha gett fyra rikschampionston: Vechtzichts Heulwyn, Vechtzichts Honey, Vechtzichts Crystal och Vechtzicht Helena. Bara en annan hingst har gett två rikschampions i sec A, och det är hans helsysters son Vechtzichts Hylander.

 

Pappa Bryn Storm

Morfar Vectzichts Harmony

 

Minydon Tallulah

 

 

Sto född 2015

Imp England, 
welsh mountain
Cremello (ev perlino) med vita tecken (DNA-testad negativ för grå)

e. Minydon Merlyn
u. RWAS-vinnare Yaverland Trinket
ue. Yaverland Carousel

Morfar:

Mamma:

 

Immybrook Ladybird

Sto född 2018

Imp Storbritannien,
welsh mountain
Isabell med vita tecken

e. Penboeth Bold (Penboeth Tantrum – Penboeth Brown Sugar)
u. Weston Lydia (Bethel Llewellyn – Weston Lily)

Weston Stud är ett välrenommerat stuteri som senare flyttade till Australien och nu heter Weston Park Stud. Deras ponnyer har visat sig på röda mattan i många år, och det är jätteroligt att ha deras möderne på Lady. Dessutom har vi kända namn från både Synod och Pendock-stuterierna, och såklart de fina Penboeth-ponnyerna på fädernet som också ligger bakom många kända namn.

Farfar Penboeth Tantrum är en hingst med ett mycket bra utställningsresultat. Han namngavs Champion Owerall 2011 på ett av de mest prestigefyllda utställningarna i Wales, Lampeter Hingst Show. År 2013 blev han Sec A-champion vid Glanusk, en framgång som förnyades 2015 när han tog platsen som Reserve Supreme Champion. Han är fader till många champions, och hans far är den legendariska palominohingsten Llywynan Tip Top som Bold är linjeavlad på. Tip Top är högt rankad och har blivit korad champion på många stora utställningar sedan tre års ålder. År 2006 vann han Royal Welsh Show Sire Ratings som utser årets största vinnare.

Pappa Penboeth Bold

Farfar Penboeth Tantrum

Ester

 

Sto född 2018, welsh mountain
Svenskfödd
Perlino

e. Ffermylong Robbie (42 p)
ee. Ffermylong Derrick
eee. Springbourne Gwener
u. Linners Athena (41 p)
ue. Tyngwndwn Terence

I Esters stamtavla är det många kända namn från Revel, Twyform och Springbourne som går igen,
även om man inte kan tro det vid första anblick, vilket gör att hon har gamla linjer med sig.

Halvsyster till vår gamla hingst ”Bee” som förolyckades 2018 hos sin nya ägare.

I väntan på namn

Sto född 2019, welsh mountain

Imp Holland
Buckskin/Gulbrun med vita tecken (sabino)

e. Sunwillow Troy
ee. Thistledown Olympic Boy (- Maestir Valient – Pendock Legend)
eu. Sunwillow Imogen
eue. Heniarth Quip

u. Lustoords Sophia
ue. Bryn storm
uee. Vechtzichts Harmony

I hennes stamtavla samsas mängder av kända namn och RWAS-vinnare.

Lucky Four Black Velvet Legal Blond

 

 

Sto född 2003

Import från USA, American Miniature Horse
Palomino m strimbläs

e: Little Kings Black Velvet (Multi World Grand Champion)
ee. Boones Little Buckeroo (National Grand Champion Senior Stallion, National Grand Champion Get of Sire, World Champion Get Of Sire och mängder av fler titlar)
u. Bitesize Silhouette
ue. Zwagils Dandy
uue. In Command

Farfar, som de till och med haft som modell för leksakshästar:


New Dreams Amazing Grace

Sto född 2018, American Miniature Horse
Svenskfödd
Sooty pinto palomino

e The Entertainer
ee. First Night Billy Idol
u Marielunds Commanders Blazendream

 

Pappa The Entertainer och hans meriter

2010
Champion, Yearling Stallions 30-32
GRAND Champion, Open Junior Stallions
MHCE European Rea Grand Champion, Amateur, Lv2
Multiple SUPREME Champion;  in Europé
Champion Yearling 30-32”;  MCHE European Championship 2010
GRAND Champion Open Junior Stallions; MHCE European Championship 2010
Res GRAND Champion Amateur LV2; MHCE European Championship 2010

2012

Champion Sr Stallion 32-34”; Sweden
Champion Sr Stallion Amateur; Sweden
Champion Sr Stallion Youth ; Sweden
GRAND Champion Sr Stallions Amateur; Sweden
GRAND Champion Open, Sweden
SUPREME Champion Amateur; Sweden
SUPREME Champion Open; Sweden
Champion Sr Stallions Amateur; Denmark
GRAND Champion Amateur; Denmark
GRAND Champion Sr Stallions Open; Denmark
SUPREME Champion Amateur; Denmark
Res SUPREME Champion Open; Denmark
Champion Amateur Lv2 Senior Stallions; MHCE Danish int.Open 2012
GRAND Champion Amateur Lv2 ; MHCE Danish int. Open 2012
SUPREME Champion Amateur & AOTE; Danish int. Open 2012
3rd Liberty; MCHE Danish  int. Open 2012
Champion MHCE Senior Stallions 32-34”; MHCE Danish int. Open 2012
Res GRAND Champion MHCE Senior Stallions; MHCE Danish int. Open 2012
2nd AMH Senior Stallions 32-34”; MHCE Danish int. Open 2012
Res GRAND Champion AMH Senior stallions; MHCE Danish  int. Open 2012
3rd Amateur Senior Stallions Lv2 ; MHCE Swedish int. Open 2012
Champion Country Pleasure Driving 32-34”; MHCE Swdish int. Open 2012
4th Hunter; MHCE Swedish int. Open 2012
Champion MHCE Senior Stallions 32-34”; MHCE Swedish int. Open 2012
GRAND Champion MHCE Senior Stallions and Geldings; MHCE Swedish int. Open 2012
SUPREME Champion MHCE; MHCE Swedish int. Open 2012
Champion YUOTH Senior Stallions; MHCE Swedish int. Open 2012
3rd Liberty; MHCE Swedish int. Open 2012
Champion AMH Senior Stallions 32-34”; MHCE Swedish int. Open 2012
GRAND Champion AMH Senior Stallions and Geldings; MHCE Swedish int. Open 2012
SUPREME Champion AMH; MHCE Swedish int. Open 2012

2013
4th Country Pleasure Driving Stallions; ICAMH Extravaganza 2013
Res Champion Amateur Senior Stallions 30-34”; ICAMH Extravaganza 2013
4th Counry Pleasure Driving 32-34”; ICAMH Extravaganza 2013
Champion Versatility; ICAMH Extravaganza 2013
6th Senior Stallions 32-34”; ICAMH Extravaganza 2013
Champion Amateur Senior Stallions over 32-34”; Swedish int. Open 2013
Champion Single Pleasure Driving; Swedish int. Open 2013
Champion/best driving pintohorse; Swedish int. Open 2013
Champion AMH Senior Stallions; Swedish int. Open 2013
2nd Versatillity; Swedish int. Open 2013
Champion Senior Stallions YOUTH; Swedish int. Open 2013
Champion Senior Stallions 33-34”; Swedish int. Open 2013
3rd Liberty; Swedish int. Open 2013
GRAND Champion Amateur; Swedish int. Open 2013
Res GRAND Champion AMH; Swedish int. Open 2013
GRAND Champion Senior Stallions; Swedish int. Open 2013
SUPREME Champion Amateur; Swedish int. Open 2013
SUPREME Champion Open; Swedish int. Open 2013

 Farfar:

New Dreams Hugo Boss

 

Hingst född 2018, Amerikansk miniatyrhäst
Svenskfödd
Rödskäck

e. Aloha Acres Amir (se nedan)
ee. Far: Mountain Meadows Amir Al Ahmar (The Bay Prince)
u. Grasscorners Lucky Charm (Multiple Grand Champion och Multiple Supreme Champion)

 

Pappa Amir och hans meriter:

Amirs son RFM AMIRS VICTORIOUS blev world Champion 2013 samt 2015!
Amirs dotter RFM AMIRA AL SHADEN palomino med stor bläs född 2014.
Blev world shampion 2016 och är Top Ten mare.

Några av Amirs meriter från USA

Meriter 2009
Randolph Miniature Horse AMHA show  Reserv Champion Amateur Stallions
Kentucky State Fair and Expo  Reserv Champion Amateur Stallions
Just for Minatures AMHA  Reserv Champion Junior Stallions

Meriter 2010
East Coast Spring Fling AMHA  Grand Champion Amateur Stallions

Meriter 2012
East Coast Spring Fling AMHA  Reserv Champion Senior Stallion

Top Ten stallion som unghäst
Flera av hans avkommor har placerat sig Top Ten på många shower i USA med minst 40 hästar i klassen

Farfar:

Mamma:

Marielunds Splendors Last Call

Valack

Imp Danmark, Amerikansk miniatyrhäst

e. Aloha Acres Henrys Splendor
ee. Far: Aloha Henry 143 (trefaldig World Champion)
u. Lucky Four Solid Gold Supreme

Calle har sedan tidigare tränats som terapihäst, och kommer att fortsätta göra det hemma hos oss.

Play Cover Track Title
Track Authors