0%

Öppet brev till all vårdpersonal

SHARE

Öppet brevYtterån, maj 2015.

Vi har en flicka som är 1 år gammal.

Hon förstår massor redan, mycket mer än vad vi tror, så det betyder att du som läkare eller vårdpersonal frågar henne om lov, och att du även frågar oss föräldrar om lov, innan du tar dig friheter med att röra hennes kropp.

Även om det är något som anses som rutin, och som har gjorts på tusentals barn innan henne. Även om du har en stressig dag, och känner att det tar för lång tid, så ska du först berätta vad du har för avsikt att göra och fråga om du får.

Barn har en integritet som vi inte får börja kliva över bara för att de är små,
eller för att läkare och vårdpersonal hos BVC eller annan allmänvård tror att de har auktoriteten att göra det.

Öppet brev2

I vårt moderna samhälle så gäller inte respekten längre över flickors kroppar; i tidigt skede så lär de sig att man får krama och klappa på dem, bara för att de är små, trots att de kanske inte vill. I tidigt läge så får de lära sig att det inte räcker med att säga ”Nej!” varken med sin kropp eller sin röst.

En del av er kommer att tänka att det är en överdrift i mitt resonemang, för att de ju ändå är så små att de inte kommer ihåg i den åldern.
Så när börjar då det gälla – är det vid en specifik ålder, eller är det kanske så att vi ska börja tänka ett steg längre.

Vet du hur kroppsminnet fungerar? Att kroppen kommer ihåg även om det medvetna sinnet kanske inte gör det? Detta obehag rörande t ex beröring kan en människa bära med sig i resten av sitt liv, utan att riktigt veta varför..

När vi går och lär oss babymassage med våra nyfödda hos BVC så får vi föräldrar lära oss att fråga innan vi får lov att börja massagen. Redan då kan barnet visa om det vill eller om det inte vill delta i aktiviteten.

Många brukar hänvisa till att det är en rutin när något görs inom vården. När föräldrar tvättar och sköter barnet varje dag på samma sätt så är det just en rutin för barnet, men bara för att det är en rutin hos läkarna att ha ett visst program så får vi inte förväxla detta med att ta upp benämningen ”rutin” in i denna diskussion, eftersom det för barnet är något helt nytt och främmande, kanske både personen och det som skall göras.

För oss så handlar det om respekt och människovärde.
Att inte kränka någons personliga utrymme.
Att möta ett barn som en individ oavsett om den är nyfödd, 1 år, 4 år eller 13 år.
Oavsett om barnet kan tala och uttrycka sig själv, eller om den bara kan förmedla via sin kropp eller sina vårdnadshavare.

Bara för att de är små, så får vi inte gå över deras gränser och personliga integritet.

Detta är en av de viktigaste lärdomarna och finaste gåva vi kan lära våra barn, genom att finnas där och vaka över deras personliga gränser.
Genom att visa att deras vilja rörande sin egen kropp är respekterad.

//Eleonor Marklund

Öppet brev 3

Skriv gärna ut och ta med dig nästa gång du ska till ditt BVC eller skall träffa annan vårdpersonal som skall möta ditt barn, om du inte känner att du kan formulera dig själv i ämnet. Förhoppningsvis tar fler föräldrar efter detta.

Kolla in detta!
Play Cover Track Title
Track Authors