0%

Underkastelsen av Stefan Jarl

SHARE

Filmen ”Underkastelsen” handlar om de kemikalier vi alla ständigt utsätts för i samhället och som hamnar i våra kroppar. Den väcker tankar om hur kemikalier påverkar oss. ”Är det det första vi vill ge våra nyfödda barn som gåva?” undrar Margot Wallström i filmen. Och hur känns det för skådespelaren Eva Röse som är gravid?

Vårt ”kemisamhälle” har vuxit fram sen 1940-talet, kring andra världskriget. Vid den tiden användes 1 miljon ton kemikalier per år, idag är siffran uppe i 500 miljoner ton. Filmen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa. Nu handlar det inte om tillsatser i mat, utan om de kemikalier vi alla är utsatta för i vår dagliga miljö, mjukgörare (ftalater), flamskyddsmedel (PBDE), ytaktiva ämnen (PFOS, PFOA) och många andra. Det handlar om rester av kemikalier som också finns i mat, kosmetiska preparat och andra vardagsartiklar.

Stefan Jarl som skapat filmen säger:

”Till syvende och sist handlar ”Underkastelsen”, liksom de flesta av mina andra filmer, om vilket slags samhälle vi vill ha. Det här är den viktigaste film jag gjort. Någonsin.”

Filmen finns att se gratis nedan.

Kolla in detta!
Play Cover Track Title
Track Authors